10 Tips om een Straatfeest te organiseren
Tien tips organiseren straatfeest:
Met de zomer in aantocht belooft het weer een mooie periode te worden met gezellige feesten. Één van die gezellige feesten met vrienden, kennissen en familie is een straatfeest. Lees hieronder tien tips over hoe jij een spetterend straatfeest kan organiseren voor de buurt.
Tip 1: brainstormsessie voor je straatfeest
Voordat je begint met het organiseren en het regelen van het straatfeest is het van belang dat je samen met de buurt gaat nadenken over hoe jullie feest eruit komt te zien. Het is begrijpelijk dat je niet met iedereen kan overleggen en dat niet altijd iedereen hierbij aanwezig kan zijn. Er zijn altijd wel een aantal kartrekkers in de buurt die samen met jou het straatfeest op willen zetten, de rest volgt later wel.
Een manier om het thema, de opzet, het eten, de drank, de tijd en datum te kiezen is de brainstormsessie. Door met een groepje samen te zitten en zoveel mogelijk ideeën op tafel te leggen waarbij niks te gek is, zullen jullie uiteindelijk tot een origineel straatfeest komen.
Tip 2: vergunning aanvragen voor straatfeest
Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het geven van een straatfeest. Het is vaak voldoende als je de gemeente op de hoogte brengt van het afsluiten van een kleine straat voor een bepaalde periode. Mocht het zo zijn dat de straat waar jullie wonen groot is of dat er dagelijks veel auto’s doorheen rijden, dan is het van belang om ruim van te voren een vergunning aan te vragen. Doe dit dus op tijd, want er zijn een aantal gemeenten waar het even duurt voordat je de vergunning krijgt.
Tip 3: vele handen maken licht werk
Probeer met meerdere buurtbewoners het buurtfeest te organiseren. Zo hoef je niet alles alleen te doen en is het een gezellige aangelegenheid voor de buurt. Zorg daarom dat er een feestcommissie is van verschillende buurtbewoners die regelmatig bij elkaar komen om te vergaderen. Verdeel de taken zodat iedereen zich volledig kan richten op zijn of haar taak.
Tip 4: let op brandveiligheid bij je buurtfeest
Met goed weer wordt er al vrij snel gebarbecued. Je zit met partytenten, eventueel natuur en natuurlijk kleine kinderen. Vergeet dit ook niet aan te geven bij aanvraag van de vergunning. Maak desnoods een afspraak met iemand van de brandweer om te vragen of hij op de dag zelf even wil komen controleren. Veiligheid staat uiteraard voorop dus zorg voor goede afspraken met elkaar, de hulpdiensten en zorg voor voldoende hulpmaterialen.
Tip 5: budget, vraag subsidie aan de gemeente voor je straatfeest
De gemeente is vaak bereid om subsidies te geven voor straatfeesten. Het is iets maatschappelijks en dat willen zij graag ondersteunen. Houdt er wel rekening mee dat je per straat een subsidie krijgt. Dus vindt het feest in meerdere straten plaats? Laat per straat dan een bewoner subsidie aanvragen. Informatie over een subsidie voor straatfeesten vind je op de site van de gemeente waar je woont.
Tip 6: entertainment voor jong en oud
In de buurt wonen er veel verschillende mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. Daarom is het juist leuk als er voor iedereen wat te doen is. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om springkussens te huren waar de allerkleinste op kunnen spelen of juist een spelletjes tafel te creëren voor jong en oud. Uiteraard is muziek ook een goede aanvulling op het straatfeest, daarom zou een band of een dj uit de wijk zelf een goede optie zijn.
Andere opties kunnen zijn: leuke spelletjes, toneelvoorstelling, een clown voor kinderen, een wijn en spijs workshop tijdens het straatfeest. Interactief entertainment in welke vorm dan ook, zorgt er tevens voor dat het ijs snel gebroken is tijdens uw feest.
Meer tips over entertainment tijdens uw feest? Lees hier onze blog over entertainment.
Tip 7: richt een gezellig hoekje in
Ieder buurtfeest is anders, maar ze hebben allemaal dezelfde doelstelling; een gezellige dag met elkaar hebben. Richt daarom ook een gezellig hoekje bij de bar of in de partytent waar sta tafels staan. Of richt een lounge hoek in met lekkere kussens een vuurkorf , waar iedereen gezellig een afzakkertje kan doen of spelletjes kan spelen.
Tip 8: barbecueën met de buurtbewoners
Er gaat niks boven een paar heerlijke stukjes vlees, vis, tofu of groente van de grill. Tevens is barbecueën makkelijk omdat je op een straatfeest met veel mensen bent. Wanneer je iedereen iets laat meenemen bespaar je flink in de kosten.
Tip 9: Heb tijd voor elkaar, huur een PriveOber
Buurtbewoners die willen meehelpen zijn altijd welkom. Maar het is ideaal wanneer iedereen tijd heeft voor een leuk gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. Zo regelt de PriveOber dat iedereen continue iets te drinken heeft. Hij of zij kan ook kan helpen met het braden van het vlees, de groente, of vegetarische producten op de barbecue. Op deze manier hoeft u nergens naar om te kijken en kunt u de gehele dag lekker genieten. Tevens helpen de obers altijd een handje met opruimen. Op deze manier hebben jullie alle tijd voor elkaar en kunnen jullie optimaal genieten.
Tip 10: versiering voor het buurtfeest
Versieringen maken het helemaal af. Zorg ervoor dat de versieringen die je wilt gebruiken ook in het gekozen thema passen. Slingers en ballonnen doen het altijd goed zodat mensen zien dat er iets te doen is. Wanneer het donkerder wordt is het sfeerbevorderend om kaarsen en lampionnen aan te steken waarmee je de buurt kan verlichten.
[bol_product_links block_id=”bol_580a2bb0a44fa_selected-products” products=”9200000022175535,9200000063124925,9200000032073395,9200000060756645″ name=”buiten lampen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Zeker handige tips aankomende zaterdag een buurtfeest dus bedankt!