Met het mooie weer in aantocht komt de zin om de barbecue aan te steken ook weer terug. Gezellig met vrienden of familie in de tuin genieten.
De tijd van droge, zwarte stukken vlees is voorbij. Ga goed voorbereid het barbecueseizoen in met deze bbq tips!

BBQ aanmaken

Zorg voor een stevige barbecue, het risico dat de hele boel omvalt wil je natuurlijk niet nemen.Steek de barbecue op tijd aan, tenminste 1 uur voor je er iets op wilt leggen. De kolen hebben de tijd nodig om goed heet te worden.
Leg wat houtskool of briketten in de barbecue en plaats de aanmaakblokjes er tussenin. Steek de aanmaakblokjes vervolgens aan met een lange aansteker. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste temperatuur bereikt om het vlees mooi te grillen.

Je hebt tegenwoordig ook brikettenstarters, met deze bbq starter kun je binnen 20 minuten de barbecue aan hebben!

 

Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Houtskool verbrandt sneller en zorgt voor meer vlammen. Het bereikt een hoge temperatuur en is daarom perfect voor grillen op een barbecue. Als je een dichte barbecue hebt met deksel, dan hebben briketten de voorkeur. Briketten blijven langer op temperatuur en zijn perfect wanneer je vlees langzaam wil laten garen

Voorbereiden van de bbq

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo ook bij een goede barbecue.
Laat het vlees eerst rustig op kamertemperatuur komen voordat je het op de bbq legt.
Op een hete dag is hygiëne extra belangrijk, let op dat je het niet in de zon laat liggen.
Wanneer je vlees gebruikt dat uit de vriezer komt is het verstandig om dit te laten ontdooien in de koelkast.

Vet het rooster van je barbecue licht in met olie. Je doet dit om te voorkomen dat je vlees vastplakt aan het rooster.
Maak een lekkere olie voor het vlees, hiermee kan je het vlees wat niet gemarineerd is bestrijken met een kwastje voor het de barbecue op gaat. Zo blijft het vlees sappig, blijft het niet plakken aan het rooster en krijgt het extra smaak. Denk eraan dat je niet teveel olie gebruikt, dit druipt anders op de kolen waardoor er vlammen ontstaan en het vlees juist verbrand.

Klik hier voor een lekker olie recept van chef Reitse Spanninga, gevonden in Delicious magazine.

Gebruik een lange tang om je vlees om te draaien, prik er niet in! Zo droogt je vlees namelijk sneller uit.

BBQ met gebruik van een papillot.

Een papillot is een soort enveloppe waarin eten bereid wordt. Door eten in een papillot te bereiden, blijven alle smaken, geuren en sappen bewaard.
Zo kun je bijvoorbeeld vis bereiden in een kruiden jasje, zonder dat deze zwart kleurt.
Een papillot is gemakkelijk zelf te maken, gebruik hier aluminiumfolie voor bij de barbecue. Vouw de voedingswaren in de folie en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de hete lucht om te circuleren.

 

Hoe weet je of je bbq vlees gaar is?

De meest secure manier om te kijken of je vlees gaar is, is met een vleesthermometer.Steek deze in het dikste gedeelte van het vlees.
Hieronder een  overzicht van de kerntemperaturen van rund, varken,lam, kip en vis.

Rare Medium Well-done
Rundvlees/Lamsvlees 50°-52° 60°-63° >70°
Gehakt (alle soorten) >70°
Varkensvlees >70°
Gevogelte 70°-72°
Vis 60°

Laat het vlees na het bakken altijd even rusten zodat de sappen zich weer goed kunnen verdelen over het vlees.

Rund mag rood zijn van binnen, kip en varken absoluut niet!

Maak je vlees of groente spiezen?
Week de spies stokjes van te voren een dag in water. Zo verbranden ze niet tijden het grillen.

Lekkere bbq recepten

We hebben barbecue receptideeën voor je verzamelt op Pinterest.

Bbq tips voor bijgerechten

Hoewel het meestal om het vlees draait tijdens een barbecue, zijn de bijgerechten natuurlijk ook belangrijk!

Brood

Het stokbrood is natuurlijk niet weg te denken bij een bbq!
Bak je zelf het stokbrood af? Laat het dan eerst even iets afkoelen voor je het snijd, zo krijgt je geen geplette plakjes brood. Wanneer je het in een supermarkt of bij de bakker koopt, kun je gewoon even vragen of zij het in plakjes willen snijden voor je. Scheelt weer een hoop werk ;).
Wil je een keer wat anders dan stokbrood? Een Turks brood bij de lokale Turkse supermarkt of bakker is heerlijk, goedkoop en vers!

Sauzen

Knoflooksaus, whiskey cocktailsaus, mayonaise en ga zo maar door, maar onze persoonlijke favoriet is deze zelfgemaakte barbecuesaus!

Ingrediënten

  • 400 ml ketchup
  • 1 sjalot, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1/2 theelepel worcestersaus
  • 1 verse rode peper zonder zaadlijst
  • 4 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel (zee)zout
  • 2 eetlepels olie

Mix alle ingrediënten (behalve de ketchup) met behulp van een keukenmachine totdat ze fijn zijn en schenk dan de ketchup erbij. Mix nogmaals gedurende 1 minuut.
Verwarm de saus in een pannetje tegen de kook aan. Laat het 5 minuten zachtjes op laag vuur pruttelen.
Serveer de saus wanneer deze goed is afgekoeld.

Wil je een gezondere optie voor al die sauzen?
Hummus, pesto, guacamole of een salsa zijn gezonde opties om lekker je broodje in te dippen!

Salades

Een salade om het zware vlees af te wisselen mag natuurlijk niet ontbreken.
Frisse komkommer salade, aardappelsalade of pasta salade doen het altijd goed. Net even anders dan de standaard groene salade en heerlijk vol van smaak.
Op hele warme dagen is een fruitsalade een échte aanrader!

Heerlijke bbq tips voor de vegetariër

Verras je vegetarische gast (of jezelf natuurlijk) met echt lekkere vegetarische bbq gerechten. Houdt een deel van de bbq gereserveerd voor de vegetariër. Vegetarisch eten gebakken op het vet van vlees is ineens niet meer zo vegetarisch 😉

Ook voor de vegetariër hebben we heerlijke recepten verzameld op Pinterest:
let op; niet alle recepten zijn ook vegan.

 

Sangria!

Bij een zomerse bbq mag deze zomerse drank absoluut niet ontbreken. Verras je gasten met een zelfgemaakte authentieke Sangria!

Bbq tips; Makkelijk de barbecue reinigen.

Heerlijk zo’n barbecue, maar dat schrobben van de bbq wordt toch niet als plezierig ervaren.
Onze tip is; Reinig het rooster als hij nog warm is, dan komt het vuil makkelijker los. Gebruik hierbij een stalen borstel dan is het zo gedaan!

Een tip van oma; Met een prop aluminiumfolie is het rooster zo schoon. Licht wrijven en het vuil vliegt eraf.

Ontspannen BBQ!

Stukje gemak; lekker alles uitbesteden, de boodschappen worden gedaan, het eten wordt bereid , de PriveOber serveert het uit, achteraf geen troep en afwas, ideaal! Van der Somme Catering kan dit al vanaf €13,50 per persoon vanaf 15 personen.

Klik hier voor meer informatie

Eet smakelijk!

Heb jij nog goede bbq tips? Laat het hieronder achter in de reacties!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.