U wilt een feest geven ter ere van een bepaalde gelegenheid, u heeft de uitnodigingen verstuurd, de slingers en ballonnen besteld, en een aantal extra sta tafels gehuurd. Maar nu moet u nog inkopen doen voor het eten en drinken voor uw gasten. Een van de moeilijkste dingen bij het geven van een feest is het inschatten van de inkopen die u moet doen. Wij zullen u op weg helpen met een aantal tips.

Wat voor feest geeft u?

Om een goede inschatting te maken van uw inkopen is het soort feest en het aantal gasten belangrijk. Op een kraamfeest wordt er vanzelfsprekend minder (alcohol) gedronken dan bijvoorbeeld tijdens een vrijgezellenfeest. Daarnaast is de tijdsduur van uw feest ook van groot belang! Duurt uw feest een hele dag of een aantal uur? Ook is het soort gasten op uw feest een belangrijke factor. Is uw feest bijvoorbeeld voor uw voetbalteam of dispuut, dan weet u dat u meer bier en wijn moet inkopen dan bij een kinderfeestje.

Het inkopen van drank

U kent uw gasten het beste zelf, u weet waarschijnlijk ook wat uw gasten gedurende de avond drinken. U zult waarschijnlijk wel weten wie er alcohol drinken, fris of iets anders.
Wij geven u het gemiddelde van wat u ongeveer nodig heeft bij een aantal van 40 gasten voor 4 uur lang.

Champagne:     40 glazen = 7 Flessen  (6/7 glazen per fles)
Wijn:                   50 glazen = 9 flessen   (6 glazen per fles
Bier:                    90 Flesjes = 4 Kratten a 24 stuks
Fris:                    100 glazen = 18 flessen verschillende dranken (6 glazen per fles)
Sterk:                  14 glazen = 1 fles (14 glazen)

Bovenstaand overzicht is een indicatie op basis van het gemiddelde van twee drankjes per uur per persoon als zij 1 soort drank drinken gedurende de avond. Mocht u van te voren weten wat iedereen ongeveer drinkt, dan kunt u dit gemakkelijk uitrekenen aan de hand van het aantal glazen per fles. Weet u bijvoorbeeld hoeveel wijndrinkers er zijn? Dan kunt u ervan uitgaan dat zij twee drankjes per uur drinken.

Het inkopen van drank blijft een lastig gegeven. Mocht u safe willen spelen, vraag dan in de winkel of u overgebleven dranken terug mag brengen. Op die manier bespaart u op de kosten en weet u dat u genoeg heeft. Vraag wel goed naar de voorwaarden van retourneren, om niet voor verassingen te komen staan.

Het inkopen van eten

Bijna net zo lastig als het inkopen van dranken is het inkopen van hapjes en andere etenswaren voor uw feest. Een makkelijke manier is het op tafel zetten van verschillende soorten chips en kleine snacks, zoals een gezonde groente mix met een dip. Deze kunt u van te voren klaarmaken zodat u tijdens het feest niks anders hoeft te doen dan het aanvullen. Een manier om te weten hoeveel u hiervan nodig heeft is kijken naar hoeveel tafels u heeft staan. Aan de hand daarvan berekent u het aantal bakjes chips en/of groente. Vaak hoeft u dit maar 1 keer bij te vullen dus u moet zorgen dat u twee keer alle tafels kunt vullen.

Tevens kunt u ervoor kiezen om stokbrood, smeersels en kazen op een aantal tafels te zetten zodat uw gasten zelf een broodje kunnen smeren. Ga ervan uit dat iedereen ongeveer een kwart stokbrood neemt dus bij 40 gasten heeft u genoeg aan 10 broden genoeg.

Snacks

Tijdens feesten doen bitterballen en andere gefrituurde snacks het altijd goed, zeker naar mate de avond vordert. Er zijn altijd mensen die meer of minder hapjes nemen dan anderen. Het uitrekenen van de hoeveelheid snacks die u wilt serveren is gemakkelijk te berekenen door het aantal gasten maal 1,5 te doen afhankelijk van de overige hapjes die u heeft.

Mocht het zo zijn dat u ook de gasten van avondeten wilt voorzien, dan is het makkelijk om bij de lokale slager eens binnen te lopen en te vragen naar de mogelijkheden en hoeveelheden. Zij weten hoeveel u nodig heeft en kunnen u ook voorzien in de materialen die u hiervoor nodig heeft.

Wilt u zelf alle tijd voor uw gasten hebben tijdens uw feest? Boek dan een PriveOber!

U wilt graag dat al uw gasten voorzien zijn van voldoende hapjes en drankjes, maar u wilt ook tijd over hebben om uw gasten uw persoonlijke aandacht te kunnen geven. Een PriveOber op uw feest is dan een goede aanvulling. De PriveOber(s) zullen uw gasten voorzien van hapjes en drankjes en helpen niet alleen in de voorbereiding maar ook tijdens het opruimen. Op deze manier kunt u uw tijd en aandacht besteden aan uw gasten.

 

 

 

 

3 antwoorden
 1. Julia
  Julia zegt:

  Hele handige tips, nooit op die manier over nagedacht. Ik kom er nu wel achter dat ik altijd te weinig in koop haha! Wellicht zijn er met deze tips geen ritjes naar de supermarkt meer nodig.

  Beantwoorden
 2. Kiki Wals
  Kiki Wals zegt:

  Ik ben aan het organiseren van een verjaardag van mijn man, en ik kan bevestigen dat echt moeilijk is om het bedrag van hapjes en drankjes te calculeren! Gelukkig heb ik bijna 40 gasten uitgenodigd, dus ik kan deze informatie voor mijn feest gebruiken. Als er ongeveer 40 gasten zijn, heb ik 10 broden genoeg nodig. Bedankt voor de tips!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.